Vi närmar oss jul och det är dags att börja planera lite inför julbordet. Eftersom jag äter veganskt så blir det ju varken korv, köttbullar, ägg eller skinka för mig. Jag har letat inspiration för att hitta ett allternativ till julskinkan. Det finns endel recept på webben, men inget som fallit mig riktigt i smaken. De flesta recept känns väldigt krångliga och avancerade och jag gillar då det är enkelt. Här kommer mitt recept:)
Indrigienser:
-
- 1 st kålrot (storlek väljer du själv)
- 3 klyftor vitlök
- 3 msk olivolja
- 1/2 msk torkad rosmarin
- En nypa salt
- En nypa svartpeppar
Skrubba och rengör kålroten under vatten. Gör några snitt med en kniv i form av ett rutmönster på toppen (ca 1/2 cm djupa) Lägg den i en ugnssäker form med lite olivolja eller kokosolja i botten. Blanda ihop olivolja, salt, peppar, rosmarin och pressade vitlöksklyftor i en skål. Pensla sedan blandningen på kålroten.
Grilla kålroten i ugnen på 175 grader i ca 60-90 minuter beroende på storlek. Kålroten är klar då du enkelt kan sticka ner en potatissticka i den hela vägen. Då den är färdig så låter du den svalna innan du skär upp den i skivor.
TIPS: Har du lust och tid att pyssla om kålroten lite extra så är ett tips att även griljera kålroten efter att den bakats klar i ugnen.
Gör så här:
Blanda 2 msk kokosmjöl tillsammans med 1 msk agave sirap alt. honung och pensla på detta på toppen av kålroten. Grilla den sedan 10 minuter till i ugnen.
Vill man få den att smaka ännu mer som den klassiska julskinkan så kan man även blanda i 1 msk senap i griljeringen, men jag är inte så förtjust i senap så jag skippar det.
Denna är fantastiskt god att ha som pålägg på fröknäcke eller tillsammans med en varm grönkålssallad som jag hade denna gång.
Är ni intresserade att få fler veganska, glutenfria och sockerfria recept för julbordet? Eller vill ni tipsa mig om ert favoritrecept ? Dela gärna med er genom att lämna en kommentar i detta inlägg:)
2 kommentarer
Julskinkan på kålrot är säkert supergod den ska testas. Tänker också göra julskinka på rotselleri och det rekommendera jag alla veganer att testa. Sellerin får en söt nötaktig smak och man kan grilljera den med senap och persilja och glutenfritt ströbröd. Mums
Hej Ulla:) Tack för tipset och för att du kommenterar. Det låter väldigt gott att göra på rotselleri. Har faktiskt inte provat det. Men har sett många recept med senaps-griljering men jag är inte så förtjust i senap så jag skippar det;) Men för det som gillar det, ska verkligen prova det. Smakar nog ännu mer som julskinka då:) Tack för att du läser min blogg. Ha en fin dag!