Kakaobönan är fyllt av massor med nyttigheter. Den innehåller över 300 olika näringsämnen, bland annat mineraler som magnesium, manganese, krom, zink, koppar och järn. Dessutom är kakao rikt på antioxidanter. Men det är viktigt att man skiljer på raw kakao och den vanliga kakaon som säljs i matbutikerna. Vanligt kakaopulver rostas för det mesta vid 130 grader, och på grund av upphettningen så förstörs näringsinnehållet. Raw kakao har däremot aldrig hettas upp över 42-45 grader under hela tillverkningsprocessen och behåller därför sina nyttiga näringsämnen.
I söndags gjorde jag detta fantastiska chokladbröd som bara måste provas!
Banan- och chokladbröd:
Ingredienser:
- 6 dl glutenfria havregryn
- 1/2 dl raw kakao
- 1/2 dl kokosolja(smält)
- 4 mogna bananer
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
- 1/2 dl vatten
- 4 dadlar
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Täck en brödform med bakplåtspapper. Mixa sedan havregryn i en matberedare och mixa till ett mjöl. Tillsätt bananerna och de andra ingredienserna och mixa till en smet. Häll över smeten i brödformen och stoppa ner små bitar av dadlar på olika ställen i smeten. Grädda sedan ugnen i ca 40 minuter. Låt sedan brödet svalna på ett galler innan du skivar upp det.
Kommentera gärna här nedan vad ni tyckte:)
Vill du läsa mer om kakao och dess nyttiga innehåll, hälsofördelar och studier så kan du göra det här
2 kommentarer
Grymt god, älskade den ?
vad roligt att du berättar vad du tycker:)