Guldmjölk som också kallas Golden milk är en hälsodryck som kommer från den indiska Ayurveda som är en holistisk lära inom naturlig läkekonst och har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Den har fått sitt namn från den gyllene färgen som kommer från en av huvudingredienserna i drycken, gurkmejan. Gurkmeja är en superkrydda och har många hälsofördelar.
Gurkmejan innehåller antioxidanter som skyddar och stärker kroppens immunförsvar. Superkryddan innehåller också kurkumin som har en dämpande effekt mot inflammationer i kroppen och har antiinflammatoriska egenskaper.
Så här på höst/vinter halvåret så dricker jag minst en kopp om dagen för att skydda mig mot förkylningar och för att boosta immunförsvaret lite extra. Sen ska jag inte sticka under stolen med att drycken är fantastiskt god, så det är svårt att stå emot:)
Gör en gurkmejapasta:
Ingredienser:
- 1 dl torkad gurkmeja
- 2 dl vatten
- En nypa svartpeppar
- 3 msk ekologisk, kallpressad kokosolja
Koka upp vattnet och vispa sedan ner gurkmejan , låt sjuda på svag värme. Krydda med några korn svartpeppar. Efter ca 10 minuter blir konsistensen till en tjock pasta och då är den klar. Förvara i en burk med lock i kylen. Håller 1-2 veckor.
För en kopp guldmjölk
- 3 dl osötad nötmjölk eller annan vegetabilisk mjölk. Min favorit är Oatlys Ikaffe havremjölk då den skummar och blir väldigt krämig. Men det funkar med vilken som.
- 1tsk äkta kanel (ceylonkanel.)
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 tsk gurkmejapasta
- Om man vill ha ett sötare allternativ så kan man tillsätta lite agave eller honung om man önskar.
Värm 3 dl valfri vegetabilisk mjölk i en kastrull och vispa ner 1 tsk av pastan. Smaksätt med kanel och kardemumma. Vispa ihop allt och häll upp i din favoritkopp och toppa med lite kanel. Man kan variera smaksättningen genom att ha i lite muskotnöt, chili, vaniljpulver eller raw kakao för en chokladigare dryck.
Ibland gör jag även en snabbvariant av drycken och skippar att förbereda en pasta. Istället tillsätter jag 1/2 msk gurkmeja och några svartpeppar korn direkt i den varma mjölken tillsammans med de resterande ingredienserna.
Men det är bättre att förbereda en pasta där gurkmejan, kokosoljan och svartpepparn tillsammans värmts upp. Det gör att kroppen lättare kan ta upp effekterna av dryckens nyttigheter.
Håll utkik efter ett kommande inlägg där jag tipsar om fler sätt att använda superväxten på. Nu ska jag ta och koka mig en kopp guldmjölk och kryp upp i soffan. Gör det du också;)
Här hittar ni alla mina recept 🙂