Under året 2007 var jag och reste ett halvår i asien och förälskade mig i maten. En gryta som snabbt blev min favorit var Massamancurry, en thailändsk gryta med bland annat kyckling, jordnötssmör och röd curry.
Jag har aldrig provat göra denna maträtt tidigare och eftersom jag idag inte äter kött, så funderade jag på om denna gryta gick att göra plantbaserad. Så jag bestämde mig för att prova mig fram🤗
Jag hittade ett recept som gav mig inspiration, men ändrade ingredienserna lite och den blev fantastiskt god och uppskattad. Här kommer receptet.
Ingredienser
- 200 g sötpotatis
- ett blomkålshuvud
- 1 gullök
- 1 salladslök
- 1/2 zucchini
- 2 msk kokosolja
- 2 tsk curry
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 tsk spiskummin
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk Garam Masala krydda
- 1 tsk mango pulver (går att utesluta)
- några nypor havssalt
- 8 dl Garants kokosmjölk ( eller byt ut hälften till vatten)
- 2 msk jordnötssmör (går att utesluta)
Gör så här
Skala sötpotatis och skär den i bitar. Dela blomkålen i små buketter och hacka gullöken, salladslöken och zucchini i mindre bitar.
Hetta upp oljan i en panna och fräs försiktigt alla kryddor tillsammans med en pressad vitlöksklyfta . Tillsätt sedan de hackade grönsakerna och fräs lite till. Därefter häller du i kokosmjölk, salt, och jordnötssmör. Låt det puttra under lock tills sötpotatisen är lagom mjuk.
Servera tillsammans med quinoa.
Ett tips är att slänga ner lite av det du har hemma i grytan då nästan vad som helst i grönsaksväg passar till denna. 🥬🥦🥕
Super gott!😋