Har du någonsin provat baka bröd utan mjöl, jäst och bakpulver? 🍞Om inte då bör du prova detta som dessutom är proteinrikt, glutenfritt och veganskt.
Detta nöt och fröbröd blev helt galet gott! 🤪Här kommer receptet!
Ingredienser
Torra:
- 3 dl glutenfria havregryn eller boveteflingor
- 2 dl blandade nötter ( jag använde valnötter, hasselnötter och paranötter. )
- 1/2 dl hela linfrön
- 1/2 dl hampafrö
- 2dl pumpafrön
- 3 msk psylium husk pulver
- 1/2 dl torkade tranbär
- En nypa salt
Blöta:
- 3 msk kokosolja
- 1 msk kokosmanna ( går att utesluta men ger en otroligt god smak i brödet)
- 2 msk agave(går att utesluta)
- 3.5 dl kokhett vatten
Gör så här
Skölj alla nötter i kallt vatten och lägg dem i blöt under natten så de aktiveras.
OBS: Detta steg kan hoppas över då de krävs lite mer tålamod och jobb, men jag försöker alltid att göra de då de både blir godare resultat och lättare för magen att smälta.
Varför aktivera nötter ?
- Skonsammare för matsmältningen.
- Tillgodogör näringen bättre
- Det neutraliserar enzymhämmare som finns på nötterna och de blir lättare att smälta för tarmen.
- Vissa nötallergiker tål nötter då de aktiverats.
Dagen efter:
Lägg de aktiverade nötterna på en bakplåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 1 timme på 100 grader. Ta sedan ut dem och använd en mortel eller kniv för att dela dem i mindre bitar(inte för smått, mest halvera dem) Lägg därefter nötterna och alla torra ingredienser i en bunke och rör om.
Tillsätt sedan kokosolja, agave , kokosmanna och hett vatten och forma till en kletig deg. Bred ut smeten/degen i en brödform klädd med bakplåtspapper och täck med en kökshandduk. Låt stå i ca 2 timmar.
Grädda den sedan i ugnen på 190 grader i 20 minuter. Ta ut den och vänd över den på ett ugnsgaller och grädda den igen ca 30 minuter.
Låt brödet svalna innan du skär i det.
Ingredienserna till detta bröd hittar ni på min favoritbutik Happyfoodstore.se eller i deras fysiska butik på Sveavägen i Stockholm.
Med koden OWM8SGAJ så får du 10% på deras webbshop happyfoodstore.se 🤗
Lycka till♥️🍞
2 kommentarer
Godmorgon Malin
Ulrica heter jag och idag såg jag ditt inlägg på Facebook, vilken tur. Jag skulle gärna vilja följa dig och få tips och inspiration som du ger, men hur gör jag? Är inte den som använder media eller data jättemycket men du fastnade hos mig. Mina och syrrans barn är veganer och själv har jag inte köpt kött sen i december. Mycket frukt och grönt blir det här och ditt bröd ska bli kul att lägga till på frukostbordet 🙂 njut av din dag mvh Ulrica
Hej fina du:)
Vad glad jag blir att du hittat hit🙏🏻♥️Åh vad härligt att du vill följa min resa. Det värmer.
Du kan ju följa mig på instagram @halsa_inifran där jag dagligen lägger upp recept å inspiration för bättre hälsa. Sen är detta en blogg och den går inte att följa på de sättet. Du få bara besöka denna sida nu å då:) kul att brödet kommer på ert bord 🙂
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet mitt:)
Massa värme Malin