När jag var liten så räknade jag ner dagarna till julafton i en hel månad innan tomten skulle komma. Varje dag kryssade jag dagen som varit i almanackan? Idag hinner man inte ens fundera på att det är jul fören dagen är kommen. Tiden går verkligen så mycket snabbare som vuxen. Nu är julen snart här, som många väntat på. Men vi får inte glömma att denna dag är inte en självklart kärleksfull och mysig dag för alla. Många sitter ensamma, vissa har inget hem, för andra är det bara en stressfylld dag med massa förväntningar som ska uppfyllas, många far illa på grund av alkohol och missbruk, ja listan kan göras lång. Jag tycker bara att det är viktigt att skänka en tanke till de som har det svårt och uppskatta det man har. Att sätta saker i perspektiv till annat kan ibland vara nyttigt och skönt. För även om vi alla bär en ryggsäck som ibland kan kännas tung, kan vi alltid hitta något positivt i den om vi letar?
Idag vill jag bjuda er på några av mina favorit recept som jag ofta bakar och som passar utmärkt att baka nu till jul.
Choklad choklad choklad! Jag älskar chockad och ibland då allt känns skit så bakar jag något chokladigt och då känns det lite bättre. Kanske är inbildning men det kan faktiskt finnas en sanning i det också.
Enligt forskning så har choklad många bra fördelar. Förutom antioxidanter innehåller choklad också en hel del olika mineraler och vitaminer. Zink, natrium, magnesium och kalcium finns i mörk choklad. Även aminosyran tryptofan finns i choklad, det är en aminosyra som behövs när kroppen ska tillverka serotonin som även är känt som vårt lyckohormon?
Så i kul tänker jag unna mig några bitar?
Godis och fika
RAW RUTOR 12 st
Botten:
- 1 dl pumpakärnor
- 1dl raw kakao
- 2 msk kokosolja
- 2 msk vatten
- 10 dadlar (urkärnade)
- 2 dl rostat bovete
Glasyr:
- 1/2 dl raw kakao
- 8 dadlar
- 3/4 dl vatten
- 2 msk kokosolja
- en nypa salt
- 1/2 dl riven kokos
Gör så här:
Mixa alla torra ingredienser men låt lite av bovete vara hel så blir det lite extra crunch. Tilsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck sedan ut den i en lite form, ca 20×15 cm.
Mixa sedan rumstempererad kokosolja med alla ingredienser för utom kokosen till en glasyr. Bred ut den över botten och strö över kokos. Ställ in i kylen i 30 minuter och skär sedan upp bitar. Perfekt att även frysa in.
ROSA TRYFFEL 15 st
- 200 gram valnötter
- 1 dl raw kakao
- en nya salt
- 2 msk kokosolja
- 2 msk vatten
- 12 dadlar (urkärnade)
- 1/2 dl lingonpulver eller andra alternativt som kokos eller raw kakao
Gör så här:
Mixa nötter, kakao och salt till en smulig konsistens. Tillsätt dadlar, kokosolja och vatten och mixa till en formbar deg. Forma sedan till bollar och rulla dem i lingonpulver. Ställ dem i kylen en timme innan servering.
ÄPPELBOLLAR 15 st
- 1 äpple
- 1 dl sötmandel (gärna blötlagda)
- 1 msk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 5 dadlar
- 1 dl kokos
- 1 1/2 dl glutenfria havregryn eller boveteflingor
Gör så här:
Mixa allt förutom havregrynen/boveteflingorna och kokos till en massa. Rör sedan ned havregrynen/boveteflingorna i smeten. Rulla de sedan i kokos.
CHOKLADTÄCKTA KOLABOLLAR 15 st
Bollar:
- 20 dadlar (urkärnade)
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa slat
- 1/2 dl kokosolja
- 20 stycken grillpinnar
Raw chokladsås.
- 1 dl raw kakao
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl rumstempererad kokosolja
- 2 msk agavesirap
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till bolldegen till en jämn och glansig smet. Rull sedan små bollar av dem. Blanda sedan ingredienserna till chokladsåsen i en skål. Stick sedan in en pinne i varje boll och doppa dem i chokladsåsen, ställ dem sedan i ett glas i kylskåpet tills chokladen stelnat.
TIPS: Om det blir chokladsås kvar är ett tips att doppa skivade bananer i chokladen och frysa in. Perfekt som små godbitar då man blir sugen på något litet.
Bröd
FÖKNÄCKE
- 1/2 dl pumpakärnor
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1/2 dl hampafrön
- 1 1/2 dl solrosfrön
- 1 1/2 msk chiafrön
- en nypa salt
- 1 1/2 tsk psylliumhusk
- 2 msk kokosolja
- 2 dl vatten
Det går även att utesluta och byta de olika fröerna om man inte tål någon av dem.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll sedan över olja och hett vatten. Bland ihop. Låt stå i ca 20 minuter. Dela sedan frödegen i två lika stora delar. Lägg dem på varsin plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut degen jämt med händerna eller kavla ut den. Ta därefter bort de övre pappret och strö över havssalt och torkad rosmarin och platta till lite så kryddorna fastnar.
Grädda sedan ett knäcke i taget i mitten av ugnen i ca 20 min. För att få det riktigt torrt och krispigt så kan du vända knäcket efter 20 minuter och grädda det ca 10 minuter på andra sidan också. Låt den sedan svalna på galler innan du bryter bitar i önskad storlek.
MJUKT VÖRT OCH NÖTBRÖD
- 3 dl boveteflingor
- 1 dl pumpa frön
- 1 dl solrosfrön
- 2 dl valnötter (eller andra valfria)
- 0,5 dl hampafrön
- 2 1/2 msk chia frön
- 3 msk psyllium husk pulver
- 1/2 dl linfrön
- 1/2 dl russin ( kan uteslutas)
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk ingefära
- 3 tsk äkta kanel
- 3 msk kokosolja
- 3 msk agavesirap
- 3,5 dl kokhett vatten
Gör så här:
Bland alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de blöta ingredienserna och hett vatten och rör om. Häll blandningen i en brödform med bakplåtspapper längst kanterna. Täck med en kökshandduk och låt stå i minst två timmar.
Sätt ugnen på 190 grader och baka i 20 minuter. Vält sedan ut brödet från formen och ställ tillbaka det på ett ugnsgaller och baka i ytterligare 35 minuter. Låt brödet svalna helt innan du tar dig en skiva.
Hoppas att ni fått inspiration och att ni känner er sugna att sätta igång med baket. Berätta gärna om ni provar någon av dessa godsaker och lämna gärna en kommentar här. Ha en fin kväll❤️