När det är mörkt och kallt ute har man inte alltid så stor lust och inspiration till att laga mat. Jag brukar därför passa på att göra storkok då jag känner motivation och inspiration i köket. Har man sedan en dålig dag och inte alls känner sig på topp är det lätt att ta fram en matlåda från frysen och värma på. Denna gryta är billig och den går att variera beroende på vad du har hemma.
Generellt så tycker jag att grytor är optimalt att göra storkok av. Denna gryta smakar som bäst nån dag efter då kryddorna fått gotta ner sig riktigt. Grytan är matig och det är lätt att byta ut sötpotatisen mot exempelvis butternutpumpa, morot eller något annat man gillar. Inget kan bli fel?
Ingredienser 4 portioner (dubbla den vid storkok )
- 1 blomkålshuvud
- 1 gul lök
- 1 sötpotatis
- En nypa salt
- 3 tsk curry
- 2 dl vatten
- 4 dl kokosmjölk
- 3 dl gröna eller röda linset
- 1 dl Garants kokosgrädde eller Oatlys matlagningsgrädde
- 2 msk tomatpuré
- 1 bit ingefära ( ca 4 cm )
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 msk spiskummin
- 1 krm cayennepeppar ( kan uteslutas)
- En kruka koriander
- 1/2 tsk örtkrydda (jag använder Trocomare)
- 2 tsk gurkmeja
- 1 klyfta apelsin saft
Gör så här:
Skär blomkålen i buketter. Skala sedan sötpotatisen och hacka till tärningar. Finhacka lök, vitlök och ingefära. Blanda ihop kryddorna spiskummin, curry, koriander, salt, örtkrydda och cayennepeppar i en skål.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs sötpotatisen, blomkål, ingefära och all lök i någon minut på medelvärme. Blanda i kryddblandningen och tomatpuré. Rör om och fräs i någon minut till. Häll på kokosmjölken och vattnet. Låt det koka upp under lock i 7-8 minuter.
Förbered linserna genom att skölja dem. Häll i dem i kastrullen och tillsätt därefter matlagningsgrädden. Låt koka under lock i ungefär 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Klart att servera!
Toppa eventuellt med kokos, pumpakärnor och koriander.
Riktigt smarrig!