För några dagar sedan så visade jag några filmklipp på min Instagram @halsa_inifran, då jag gjorde vegansk burgare med glutenfritt bröd. Många har sedan dess frågat efter receptet och jag har lovat att lägga ut det här på bloggen. Förlåt att de dröjt men har inte hunnit med som jag tänkt, men den som väntar på något gott 😉
Alltså detta är ett riktigt LYX SKROVMÅL. Jag blir själv lika förvånad varje gång man lyckas göra något som faktiskt är godare och hälsosammare än de som erbjuds på marknaden. Känns så bra då man kan njuta fullt ut av måltiden, utan att fundera på vad som finns i då man lagar maten själv.
Denna burgare är helt plantbaserad, vegansk och glutenfri. Kan det bli bättre?!😋 När till och med riktigt inbitna köttätare sätter högsta betyg så kan det inte vara annat än bra😄👍
Recept (7 stycken burgare med bröd)
Vegansk burgare
- 1 förpackning kokta kikärtor
- 2 dl kokta belugalinser (fungerar med andra linser också)
- 1.5 msk fiberhusk
- 7 stycket cocktailtomater6 msk vatten
- 1-2 hackade rödlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong
- Salt och peppar efter smak
- Prova dig gärna fram med andra favoritkryddor som paprikakrydda, chili, spiskummin, koriander, timjan med mera för ännu mer smak.
När du kokat linserna och hackat löken så mixar du alla ingredienser tillsammans och låt de sedan svälla i ca 30 min. Under tiden förbereder du brödet.
När det är dags att tillaga burgarna så börja med att forma dem till sju stycken bollar och platta sedan ut dem till runda ”biffar”. Stek dem först lätt i stekpanna med lite kokosolja så de får lite yta. Därefter sätter du dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 200 grader i ca 30 min eller tills de ser klara ut. Ta gärna ut en efter halva tiden och smaka hur dem känns.
Glutenfritt hamburgerbröd
- 5 dl bovetemjöl eller kikärtsmjöl
- 1 msk linfrön
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk fiberhusk
- 5 dl vatten
- ca 1 msk sesamfrön till att toppa brödet med
- 2 msk 100 % sesamolja (blir väldigt god smak med denna oljan, men det går att utesluta såklart)
Blanda allt i en bunke och låt stå i ca 10- 15 minuter och forma sedan sju stycken bollar med fuktiga händer. Strö över lite sesamfrön på toppen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter i 225 grader.
Tillbehör
Tips på bra tillbehör att fylla burgaren med är tomater, syrad rödlök, spenat, avokado, ruccola, färsk koriander, grönkål och gurka. Men här kan du välja dina favoriter😊
Jag fyllde mina burgare med en krämig guacamole och en tomatsalsa. Det blev fantastiskt gott och går snabbt att göra.🥑🍅 Nedan har ni även recepten på dem.
Guacamole 2 portioner
- 2 mogna avokados
- 3 vitlöksklyftor
- en msk pressad citron
- en nypa Herbamare eller Trocomare (går att utesluta)
- några färska blad koriander (går att utesluta)
- en nypa svartpeppar
- en nypa salt
Mosa avokadon med en gaffel och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och tillsätt kryddorna. Pressa över citron och rör om. Klart!
Salsa
- 1 förpackning ekologiska krossade tomater
- en nypa salt
- en nypa svartpeppar
- 2- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 kruka koriander eller basilika,
Mixa allt i en mixer eller matberedare och sen ör den klar att servera.
Snabb syrad rödlök utan tillsatt socker
- 1 rödlök
- 1.5 dl vatten
- 1.5 dl äppelsidervinäger
- en nypa salt
Skiva löken på en mandolin och lägg dem i en glasburk med tätslutande lock. Tillsätt lika mycket äppelcidervinäger som vatten tills att löken är täckt. Sätt i en nypa salt och där om. Ställ i kylen i 15 minuter och servera därefter.
OBS: Eftersom detta är ett recept på snabb-syrad rödlök och helt utan socker, så håller den bara ca 1-2 dagar i kylen.
Detta är som sagt den godaste och hälsosammaste veganska burgare jag ätit på väldigt länge. Ni måste prova!
Berätta gärna här på bloggen eller kommentera på min instagram @halsa_inifran vad ni tycke så att fler hittar hit och får ta del av en bättre kost för sin hälsa❤️🙏🏻
Kolla gärna in mina andra recept här.