Vilken juicemaskin ska jag välja? Den frågan får jag ofta, och eftersom det finns ett stort utbud av olika maskinmodeller och märken på marknaden att välja bland kan de vara svårt att se vilka fördelar/nackdelar de har och hur de skiljer sig . Jag har i detta inlägget samlat lite information kring de olika juicmaskinerna för att du lättare ska se vilken som passar ditt behov och plånbok.
Råsaftcentrifug
Denna maskin är den vanligaste och som de flesta använder. Processen går till så att ingredienserna slungas runt mot en kniv och utvinner juicen.
Fördelar med råsaftcentrifug:
- Billig
- Lätt att rengöra
- Går snabbt att pressa frukten
Nackdelar med råsaftcentrifug:
- Smaken är inte lika kraftig
- Sämre på att bevara nyttigheterna i ingredienserna då processen genererar värme som förstör näringsämnena.
- Juicen oxideras snabbare som innebär sämre hållbarhet
- Kan inte pressa bladgrönt lika bra som andra maskiner
- Fuktköttet har mycket juice kvar som går till spillo
Slowjuicer/Masticating
En slowjuicer tuggar sönder ingredienserna långsamt med hjälp av en borr och på så sätt pressar ut juicen. Processen sker långsammare än en centrifug och bevarar därför näringsämnena och blir mycket smakrik.
Fördelar med slowjuicer:
- Den bevarar näringsämnena
- Den ger en torr pulp ( fibermassa från fruktköttet )som går att användas till exempel morotsbiffar mm.
- Den genererar inte så mycket värme och processen ger mer juice
- Vetegräs, färska kryddor mm kan även pressas i denna
Nackdelar med slowjuicer:
- Dyrare än en juicecentrifug
- Fler delar att rengöra
Kallpress
En kallpress har en kvarn som maler ingredienserna till en fin massa och sedan en kallpress som består av två metallplattor som utvinner juicen från fruktmassan genom att pressa massan emellan.
Fördelar kallpress:
- Den producerar 50% mer juice än någon annan maskin och innehåller 24 gånger mer näringsämnen.
Nackdelar med kallpress:
- Extremt dyr
- En tung maskin som kräver mycket förberedelser och tid
Triturating/ Twin Gear
Denna maskin består av två ihopkopplade valsar som maler ingredienserna i mellan och separerar fruktkött och juice.
Fördelar med trituraring:
- Kan pressa alla olika typer av ingredienser så som örter, gräs
- Producerar mer juice än en slowjuicer
- Den långsamma processen gör så att juicen inte oxideras så att juicen håller längre
Nackdelar med triturating:
- Dyrare och långsammare än slowjuicer och centrifug
Vilken juicemaskin använder jag?
Jag själv har en c9600 från Witt By Kuvings som då är en slowjuicer som jag verkligen älskar. Fördelarna med denna är att den:
- Inte tar så stor plats
- Lätt att rengöra med deras patenterade specialborste
- Inte allt för många delar
- Stort matningsrör som gör att du slipper skära grönsaker/frukt i mindre bitar
- Den utvinner mycket juice från ingredienserna
- Du kan även göra smoothies, sorbet, soppor, barnmat och nötsmör i den
- Juicen och fiberpulpen separeras i varsin behållare och på så sätt kan du enkelt använda pulpen till att till exempel göra grönsaksbiffar
- Det är en maskin som är stark och klarar av att pressa hårda rotfrukter och även färska örter som många maskiner inte är särskilt bra på
- Eftersom att det här är en slowjuicer bevaras även näringsämnena väl i juicen.
- Testvinnare hos danska Berlingske Tidende och hos TV2 Norge
- Man kan pressa upp till en liter juice utan att behöva tömma fruktköttsbehållaren.
- Den pressar ingredienserna med låga varvtal. Detta minskar risken för att juicen ska oxidera, vilket är en fördel då man vill bevara mineraler och vitaminer.
- Har även ett smart lock som håller pipen stängd när man pressar juice. Man kan därför enkelt blanda juicen samtidigt som man pressar den.
Jag rekommendera verkligen denna👍👍👍Men jag vet att många har haft svårt att hitta denna modell då den tydligen utgått då det kommit nyare modeller. Mitt tips är att kolla in kitchenone för många bra maskiner. Annars kan man även hitta bra begagnade på blocket och andra försäljningssidor.
Jag skulle satsa på en maskin från 3000 kronor och uppåt för att försäkra mig om bra kvalitet.
Tänk på detta vid val av juicemaskin:
- Stort matningsrör så man slipper dela frukten
- Den ska klarar av att pressa bladgrönt och örter
- En maskin som ger en sådan skumfri juice som möjligt då mycket skum betyder oxidation
- Juicen och fiberpulpen separeras i varsin behållare och på så sätt kan du enkelt använda pulpen till att göra grönsaksbiffar
Vilken juicemaskin ska jag då välja?
Jag hade valt en slowjuicer då den bevarar näringsämnena väl till ett rimligt pris även fast den är dyrare än en centrifug så är den billigare än de allra dyraste.
Hoppas ni fått mer klarhet i denna djungel nu.
Ha en superhärlig lördag❤️
Vill du ha tips på juicerecept så kolla in mina recept här