Igår blev jag så sugen på att baka bröd. Jag brukar ofta baka bananbröd men hade inga bananer hemma och orkade inte gå till affären.
Jag hade en sötpotatis och lite bovetemjöl hemma och tänkte att jag provar att göra något på det. Spännande att prova något nytt! Brödet blev riktigt gott. Här kommer receptet!
Ofta när jag bakar bröd så tycker jag att de lätt faller sönder eftersom jag inte har ägg i, som annars binder ihop ingredienserna. Denna gången provade jag att göra ett fiberhuskägg och det funkade utmärkt. Brödet är lätt att skiva utan att de faller sönder och jag upplever också att resultatet blir saftigare. Så prova gärna det om du tidigare inte har gjort det. Det rekommenderar jag verkligen.
Ingredienser till en brödform
- 1 dl kikärtsmjöl
- 2 dl bovetemjöl
- 3 msk linfrön eller chiafrön
- knappt 1 dl pumpatjärnor
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk äkta kanel
- 1 nypa salt
Ingredienser till sötpotatismix
- 250 g rå sötpotatis
- 2 msk kokosolja
- 1 dl havremjölk eller annan valfri mjölk så som kokosmjölk tex.
Ingredienser till fiberhuskägg
- 2 tsk fiberhusk
- 1,5 dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och rör sedan ihop fiberhuskäggen i en liten skål och låt stå i 10 minuter tills att de blir en gelé. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke.
Skala och hacka sedan sötpotatisen i små tärningar och mixa det tillsammans med kokosolja och havremjölken i ett matberedare eller mixer. Tillsätt sedan sötpotatisblandningen med de torra ingredienserna och rör runt ordentligt. Blanda sedan ner fiberhuskägget och rör till en jämn smet.
Lägg i smeten i en brödform med bakplåtspapper och låt den svälla i ca 10 minuter. Grädda den därefter i mitten av ugnen i 60 minuter. Låt brödet svalna innan brödet skivas upp.
Jag älskar detta bröd. Jag lyxade till det med veganskt smör, vegansk ost och ekologisk gurka som pålägg😋 Perfekt som mellis eller som kvällsfika.
Här kan ni även ta del av mitt chokladbananbröd.
Ni måste prova!❤️
2 kommentarer
Helt fantastiskt gott!! Min lilla 1-åring gillade det också, så extra plus för det 🙂
åh vad glad jag blir. Tack att du delar med dig av vad du tyckte:)