Jag har fått önskemål av läsare att lägga ut tips på vegansk julmat. Jag tycker själv att det är svårt att hitta recept på nätet som passar mig då jag förutom vegansk allternativ även vill ha recept utan socker och gluten. Det finns många recept som ska likna den traditionella julmaten som sojaköttbullar, ribs på oumph med mera som baseras på soja. Soja är något jag väldigt sällan äter då det sägs vara hormonstörande och inte bra för kroppen, men ibland händer det att ja äter lite tofu och nu till julbordet kommer jag att göra någon rätt med tofu. Men jag tycker om att använda färska råvaror och göra mat från grunden i den mån det går. I detta inlägg delar jag med mig av recept som jag hittat och provat, men ändrat lite på så det passar min kost. Idag får du tips på från röror, inlagda grönsaker till sallad och varma rätter . I morgon bjuder jag på bakrecept på bröd och godis för julbordet. ?
Röror, inläggningar och kalla rätter
RÖDBETSSALLAD (8 portioner)
- 370 g Rödbetor Skivade
- 1 st Äpple Granny Smith
- 1/2 Rödlök
- 2 dl Havrefraiche
- 2 tsk Senap Dijon
- En nypa salt
- En nypa svartpeppar
Veganmajonnäs:
- 2 msk Kikärtsspad
- 1 tsk Senap Dijon
- 1 tsk Vitvinsvinäger
- 2 dl Rapsolja
- En nypa salt
- En nypa svartpeppar
Gör så här:
För att göra veganmajonnäs blandar du 2 msk kikärtsspad, dijonsenap och vitvinsvinäger i en hög bunke. Häll sedan i rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer eller elvisp tills du får en tjock krämig majonnäs. Tillsätt salt och peppar och blanda om försiktigt.
För att göra rödbetssallad tärnar du rödbetor och äpple. Skala och hacka rödlök. Blanda allt i en skål med havrefraiche, dijonsenap, 1 dl veganmajonnäs, salt och peppar. Lägg sedan den i en skål eller glasburk och servera.
VEGANSK SILL PÅ AUBERGINE
”Sill”:
- 1⁄2 aubergine
- Salt
Senapskräm:
- 1/2 dl grovkorning senap
- 1 msk dijon senap
- 1 msk vitvinsvinäger1 dl rapsolja
- 1⁄2 kruka dill
- Salt och svartpeppar
Ättikslag för ”sillen”
- 2 dl vatten
- 1/2 dl ättiksprit
- 3 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- en nypa havssalt
- 100 gram morötter
- 1/2 rödlök
Koka ihop vatten, ättiksprit, lagerblad, kryddpepparkorn och flingsalt i en kastrull.
Skala morötterna och hyvla långa remsor. Skala och strimla rödlöken. Häll blandningen i en glasburk och tillsätt morötter och rödlök.
Gör så här:
Dag 1: Skär auberginen i silliknande bitar. Strö över lite salt och låt vattna ur i ca 5 min. Koka upp vatten i en kastrull och koka auberginbitarna i 30 sek. Sila av vattnet och spola auberginebitarna kalla.
Lägg sedan ner auberginebitarna i glasburken med ättikslagen. Sätt på locket och låt stå i kylen över natten.
Dag 2: Blanda grovkornig senap, dijonsenap och vitvinsvinäger i en skål. Vispa i oljan. Skölj och finhacka dillen och tillsätt i senapskrämen. Sila av lagen från auberginen och blanda sedan med senapskrämen. Smaka av med salt och peppar. Skölj ur glasburken och lägg tillbaka senapssillen.
SNABBPICKLAD RÖDLÖK
- 1 rödlök
- 1 dl ofiltrerad äppelcidervinäger
- 1 dl vatten
- 1 krm salt
Gör så här: Skala och skiva löken tunt (använd gärna en mandolin ) och lägg i en glasburk. Häll i alla ingredienser så de täcker löken och ställ in i kylen i 30 minuter. Servera direkt från burken eller krama ur löken och häll bort vätskan och servera därefter.
Går att göra samma sak med exempel rödbeta och rödkål också.
COLESLAW PÅ CASHEWNÖT
- 1/2 dl cashewnöt blötlagda i ca 4 timmar
- 1 msk honung
- 1/2 dl kallpressad olivolja
- 1 msk ljus tahini
- 2 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl vatten
- 4 morötter
- 1/2 rödkålshuvud
- salt
- några korn svartpeppar
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i mixern förutom morötter och rödkålshuvudet. Mixa till en krämig konsistens och tillsätt salt och peppar efter behag. Riv morötterna grovt och finstrimla rödkålshuvudet. Rör ihop allt i en skål.
FYLLDA ZUCCHINIRULLAR
Rullar:
- 1 zucchini
- 1 krm salt
- 2 tsk olivolja
Tomatröra:
- 80 gram naturella cashewnötter
- 75 gram soltorkade tomater
- 1/2 paprika
- 1 msk vatten
- 1 msk färsk ingefära
- 1⁄2 vitlöksklyfta
- 1⁄4 kruka dill
- 1⁄2 msk grönsaksbuljong
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 10 gram ruccola
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader och hyvla långa tunna skivor av zucchinin. Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt. Strö över salt och pensla med olja. Sätt in i ugnen i ca 10 min så att de får lite färg. Mixa under tiden ihop tomatröran i en mixer. Tillsätt även 1 msk av oljan från de soltorkade tomaterna. Smaka sedan av med salt och peppar. Lägg ca 1 msk tomatröra på varje zucchini och rulla ihop. Lägg upp på ett fat och dekorera med lite ruccolablad.
Sallader:
BRYSSELKÅLSALLAD MED SENAPSDRESSING
- 500 gram brysselkål
- 2 dl belugalinser
- 250 gram sockerärtor
- 200 gram grönkål
- 1 fänkål tunt hyvlad
Dressing:
- en nypa salt
- 1/2 dl olivolja
- En nypa svartpeppar
- 1/2 kruka gräslök
- 1 msk ofiltrerad äppelcidervinäger
- 2 tsk grovkornig senap ( gör gärna egen senap så du slipper alla tillsatser)
- 2 msk vatten
Topping:
-
- 100 gram valnötter (kan uteslutas)
- 2 tsk agavesirap (kan uteslutas)
Gör så här:
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka brysselkålen mjuka i ca 2 min. Sila sedan av vattnet och låt brysselkålen kallna. Koka sedan belugalinserna enligt anvisningarna och ställ åt sidan.Hacka upp grönkål, fänkål och sockerärtor och lägg i en skål. Blanda olja, vit balsamvinäger, senap, finhackad dill, finhackad gräslök, salt och peppar i en skål. Dela sedan brysselkålen på mitten och blanda ned dem i senap- och örtdressingen tillsammans med belugalinserna. Rosta valnötterna i lite lätt i olja. Tillsätt lite agavesirap om man vill ha dem lite söta och blanda om. Lägg upp i en skål och toppa med valnötterna.
SYRLIG JULSALLAD
- 2 apelsiner
- 1 fänkål
- 1 granatäpple
- 1 salladshuvud
- 1⁄2 kruka persilja
- en påse ruccola
- 50 gram sötmandelspån (kan uteslutas)
Dressing:
- 4 msk olivolja
- 1⁄2 msk ofiltrerad äppelcidervinäger
- 1 tsk citronsaft
- Salt
- Svartpeppar
Skala apelsinerna och klyftar ur fruktköttet. Skölj och strimla fänkålen. Peta ur granatäppelkärnorna och lägg dem i en skål. Skölj och strimla salladen och grovhacka persiljan. Blanda ihop dressingen genom att blanda olja, äppelcidervinäger och citronsaft i en skål. Pressa gärna lite apelsinsaft i också. Smaka av med salt och peppar. Blanda ruccola, salladen, fänkålen och apelsinklyftorna på ett fat. Ringla dressingen över och toppa med granatäppelkärnor, mandelspån och persilja.
Ett tips är även att koka 2 dl vit quinoa och blanda i ett en påse saffran och röra runt då quinoan är färdig. Gott att ha i sallader eller bara som ett tillbehör på julbordet.
Varmrätter:
JANSSONS FRESTELSE
- 1 kg fast potatis( koka dagen innan och lägg i kylskåpet så försvinner det mesta av stärkelsen) Funkar säkert med sötpotatis också som har mindre stärkelse
- 1 gul lök
- 2 msk kapris
- 250 ml havregrädde
- 2 dl havremjölk
- 1 tsk salt
- en nypa svartpeppar
- 1⁄2 dl glutenfritt ströbröd
- 25 gram veganskt smör
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis och lök. Skiva löken tunt och skär potatis i tunna strimlor. Eller använd en matberedare för att strimla potatisen.
Blanda potatis, lök, kapris havregrädde, havremjölk, salt och peppar i en bunke. Lägg över allting
i en ugnsfast form och strö ströbröd över. Klicka överdet vegansk smöret och sätt in i ugnen i ca 1 tim.
JULSKINKA PÅ ROTSELLIRI
- 1 rotselleri
- 2 msk olivolja
- en nypa havssalt
Senapsgriljering:
- 4 msk grovkornig senap1 msk potatismjöl
- en nypa salt
- 1 dl glutenfritt ströbröd
- 2 msk rapsolja
- 1 msk potatismjöl
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Skala rotsellerin runt om. Skär bort den grövsta delen med en kniv. Skär 1⁄2 cm djupt rutmönster på toppen och lägg dem på ett folieark. Gnid in rotsellerin med olja och salt. Vik ihop folien och lägg över på en ugnsplåt men låt toppen på folien vara lite öppen så att ångan kan passera. Baka i ca 2 tim tills rotsellerin är mjuk.
Blanda sedan ihop olja, senap, potatismjöl och salt till en senapsgriljering. Ta ut rotsellerin ur ugnen. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Plocka ur rotsellerin ur folien och lägg tillbaka den på plåten. Pensla rotsellerin med senapskrämen och strö över ströbrödet. Griljera i ugnen i ca 10 min. Lägg upp rotsellerin på en skärbräda och dekorera med färsk grönkål.
BÖNKÖTTBULLAR
- 2 förpackningar svarta bönor
- 1 vitlök
- i krm kryddnejlika
- 1/2 tsk örtkrydda eller grönsaksbuljong utan socker och jäst ( finns på rawfoodshopen)
- 1 lök
- 1 msk torkad oregano
- 2 msk kallpressad olivolja
- 2 dl qinoaflingor mixade till ett mjöl
- en nypa havssalt
- en nypa svartpeppar
- 1 msk fiberhusk
- kokosolja eller olivolja till stekning
Mixa allt förutom löken till en massa. Hacka löken och lägg i den i smeten. Rulla sedan till små köttbullar och stek dem sedan i stekpannan med lite olja eller sätt in dem på 175 grader i ugnen tills det fått en liten krispig yta.
Här kan man även tillsätta 300 g soja färs om man vill ha dem ännu mer lik vanliga köttbullar, men jag tycker det går lika bra utan.
REVBENSSPJÄLL AV TOFU
- 8 urkärnade torkade plommon
- 2 msk riven färsk ingefära
- 2 krm mald kryddnejlika
- 2 stjärnanis
- 1 dl glutenfria tamari Renée Voltaire
- 1 dl vatten
- ca 400 g tofu
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär plommonen i tärningar. Skala och riv ingefäran. Blanda plommonen med ingefäran, nejlika, stjärnanis, tamari och vatten i en kastrull och sjud ca 8 minuter. Skär tofun i ca 2 cm breda stavar och blanda med såsen. Lägg allt i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen ca 15 minuter. Vänd tofun någon gång under tiden.
Jag hoppas att ni har fått lite inspiration till det vegansk julbordet. Jag längtar verkligen efter julmaten varje år sedan jag började äta veganskt. Har aldrig varit förtjust i det traditionella julbordet, det vegansk är så mycket godare och nyttigare dessutom.
I morgon kommer jag lägga ut recept på bröd och godis. Hoppas ni hänger på.
God Jul på er alla
2 kommentarer
Såg nyss för första gången din sida. Underbart! Äntligen vegan, glutenfritt, sockerfria. TACK 🌻🙋💖
Kul att du hittat hit:) eller hur….är annars svårt att hitta denna kombination 🙂