Så här inför julen är det lätt att bli sugen på bakelser och sötsaker. Det känns som kroppen nästan skriker efter något gott att knapra på då kylan kommer. I denna tiden av året omringas vi hela tiden av massa frestelser som inte alls är bra för vår hälsa.
Jag blev frisk från diagnoser som läkare sa var kroniskt genom att bland annat ändra min kost och utesluta gluten och socker. Idag vet jag vad min kropp mår bra av och jag vill aldrig någonsin hamna där jag var innan.
Många gånger har jag känt mig ifrågasatt då jag tackat nej till en kanelbulle, kötträtt eller något annat som jag inte velat äta. I början kändes det som att jag alltid behövde ha en förklaring och på något sätt ursäkta mig för varför jag avstod, men idag har jag blivit bekväm i mitt val och känner därför ingen press att predika det för någon annan. Men jag berättar gärna min historia om någon är nyfiken och intresserad.
Glöm inte bort att du väljer själv och behöver aldrig redogöra för någon annan om dina val i livet.
Ok. Tillbaka till godsakerna.
Ett tips till er som kämpar för en bättre hälsa är att baka egna godbitar och ta med till vänner och familj nu i juletider. Du slipper då frestas av de som inte är bra, du kan avnjuta godsakerna du bakat med gott samvete för hälsan och du kan visa andra att de går att baka helt veganskt, utan socker och gluten.
Pepparkakor
Jag har inte ätit pepparkakor på flera år, men igår hade jag sådan julstämning och blev inspirerad att baka lite. Jag hittade ett bra grundrecept som jag sedan gjort om lite så det passade mig bättre. Så ikväll blir det att doppa pepparkakor i varm guldmjölk?
Ingredienser:
- 4 dl glutenfria havregryn eller bovetemjöl
- 100 g kokosolja
- 1/2 dl kokossocker ( fungerar säkert utan)
- 1/2 dl agave sirap
- 1 msk äkta kanel
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk malda nejlikor
- 2 krm salt
- 1 krm bikarbonat
- 1 msk vatten
- 1 msk kardemumma
- 1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
Blanda alla torra ingredienser i en mixer/matberedare och mixa till ett mjöl. Smält kokosolja, salt, agave sirap, kokossocker och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna med de smälta och forma till en deg. Tillsätt vattnet om det behövs.
Lägg degen på en tallrik och täck över med plastfolie. Låt den sedan vila i minst 1 timme eller gärna i kylen över natten.
Sätt ugnen på 170 grader.
Dela upp degen i 3- 4 delar och arbeta med en klump i taget. Håll de andra kylda under tiden. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och dra sedan bort det övre pappret och stansa ut pepparkaksformerna. Dra sedan över bakplåtspappret med dom utstansade pepparkakorna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 4-10 minuter beroende på hur tunna eller tjocka de är. Det kan gå fort!
Låt de sedan svalna på plåten innan du lägger dem i en burk.
Lycka till!